Wandelknooppuntennetwerk

Wandelknooppuntennetwerk

 

Beleef en geniet van de vele onontdekte landschappen van gemeente Groningen, Oldambt, Veendam en Noord-Groningen en het Westerkwartier door het nieuwe wandelnetwerk van ca. 2500 km.  De mooiste plekjes in het landschap zijn nu toegankelijk voor recreanten en toeristen. Via de 1128 knooppunten kun je zelf routes samenstellen en het landschap ontdekken. 

Het wandelnetwerk is samen met wandelliefhebbers, dorpsbewoners, terreinbeherende organisaties en andere geïnteresseerden ontwikkeld. Knooppunten leiden recreanten, toeristen maar ook bewoners langs de mooiste plekjes in het landschap. Op meerdere locaties zijn boerenlandpaden opgenomen in het netwerk, waardoor wandelaars over prachtige, onverharde paden kunnen wandelen. 

Hier vind je de kaart van het wandelknoopppuntennetwerk

Hoe werkt het wandelknooppuntensysteem?

Het wandelnetwerk is opgebouwd uit knooppunten. Aan de hand van deze knooppunten is het mogelijk om een wandelroute te bedenken die zo lang of kort is als je zelf wil. 

Ieder knooppunt heeft een nummer. Bij het knooppunt kun je kiezen naar welk volgende knooppunt je doorloopt. Je volgt onderweg de blauw-rode bewegwijzering met witte pijl richting het volgende knooppunt. De bewegwijzering bestaat uit bordjes en stickers. Op de foto's rechts zie je een aantal voorbeelden. Het is handig om van te voren te bepalen via welke knooppuntnummers je wilt lopen. Je kunt onderweg een lijstje met knooppuntnummers meenemen zodat je precies weet waar je langs moet. Daarnaast kun je een routekaartje printen of het netwerk onderweg bekijken op je smartphone of tablet.

Hoe werkt de kaart van het wandelnetwerk?

Op de computer

Je opent de link naar de kaart. Als je de link opent zie je eerst de gehele provincie.

Inzoomen/uitzoomen en zoomen naar je huidige locatie of naar een adres

Zoomen kan door op het plus- of mintekentje klikken of door te scrollen. Om de kaart weer uit te zoomen naar de oorspronkelijk indeling druk je op het huisje. Als je locatie (GPS) aanstaat kun je ook op het locatietekentje (rondje met vier pinnetjes naar binnen) drukken om te zoomen naar de plek waar je je op dat moment bevindt. Deze knop staat links onder het min-tekentje. 

Zie jij de locatieknop niet? Dan kan het zijn dat de URL begint met http://, door dit te veranderen naar https:// wordt dit probleem opgelost.

Je kunt ook op een plaatsnaam of adres zoeken via de zoekbalk links van het loepje. 

De kaart verslepen

Je schuift de kaart naar de gewenste plek door met je muis te slepen (linkermuisknop ingedrukt houden).

Afstand meten

Waarschijnlijk wil je weten hoelang jouw wandeling is. Via de knop 'meten' kun je de afstand meten. Je kiest in welke eenheid je wilt meten. Als wandelaar gebruik je meestal kilometers. Deze eenheden kies je door rechts bovenin (boven de tekst meetresultaat) op het middelste knopje met twee schuine streepjes (afstand) te klikken. Als je hierop hebt geklikt verschijnt rechts van de knopjes het woord kilometer. Je kunt de meeteenheid eventueel wijzigen door op het woord 'kilometer' te klikken. Er verschijnt dan een lijstje met andere meeteenheden. 

Je kunt nu gaan meten. Dit doe je door te klikken op de plek waar je wilt beginnen met meten. Op de plek waar je tikt verschijnt een groene marker. Vervolgens zet je door te tikken op de gewenste plekken nieuwe stippen. De meettool telt de afstand tussen al deze stippen bij elkaar op. Het resultaat staat onder Meetresultaat. Klaar met meten? Dubbelklik op het laatst punt. Als je daarna iets anders wilt meten kun je gewoon weer op een gewenste plek klikken. De eerdere meting verdwijnt dan wel. Wil je helemaal stoppen met meten? Klik op het kruisje rechts bovenin het oranje vak. 

Kaartlagen aan- en uitzetten

Misschien wil je de kaart even bekijken zonder de knooppunten. Dit kan door op Kaartlagen te klikken. In de kaart zitten twee lagen, namelijk de knooppunten en de lijnen van het wandelnetwerk. Door de vinkjes aan en uit te zetten kun je deze lagen aan en uit zetten. Om Kaartlagen te sluiten klik je op het kruisje rechts bovenin in het oranje vak (Kaartlagen). 

Delen: een link naar de ingezoomde kaart bewaren

Als je een link naar de ingezoomde kaart met jouw route wil bewaren voor tijdens je wandeling doe je dit via de knop Delen. Wanneer je op Delen klikt kun je een link naar het kaartbeeld dat je op dat moment op je scherm hebt kopiëren. Je kopieert de link door rechts van de link op het klembordje met het pijltje te klikken. De link is nu gekopieerd. Je kunt deze bovenin je scherm (waar de link naar de huidige kaart staat) plakken door deze balk aan te klikken. 

Kaart afdrukken/downloaden

Je kunt jouw kaart ook printen. Zoom in naar de gewenste schaal en klik op de knop afdrukken.  Je kunt eventueel een nieuwe titel geven aan de kaart. Door op het pijltje naast afdrukken te klikken kun je kiezen uit een PDF liggend/staand of een PNG liggend/staand. Als je een keuze hebt gemaakt moet je even wachten totdat je de knop afdruk ziet verschijnen. Als je hierop klikt komt jouw kaart in een nieuw tabblad tevoorschijn en kun je hem printen of downloaden.

Op de telefoon

Je opent de link naar de kaart. Als je de link opent zie je eerst de hele provincie.

Inzoomen/uitzoomen en zoomen naar je huidige locatie of naar een adres

Inzoomen kan door op de plus en de min klikken of door te pinchen (je vingers naar elkaar toe of van elkaar af bewegen). Om de kaart weer uit te zoomen naar de oorspronkelijk indeling klik je op het huisje. Als je locatie aanstaat kun je ook op het locatietekentje (rondje met vier pinnetjes naar binnen) drukken om te zoomen naar de plek waar je je op dat moment bevindt. Deze knop staat links onder het min-tekentje. Zie jij de locatieknop niet? Dan kan het zijn dat je link een http:// is. Door dit te veranderen naar https:// wordt dit probleem opgelost.

Je kunt ook op een plaats of adres zoeken. Dit doe je door op het loepje rechts bovenin te drukken. Er verschijnt een zoekbalk, waarop je klikt. Dan krijg je een toetsenbord waarop je een plaats of adres kunt invullen. Klik op het juiste adres en de kaart zoomt ernaartoe. 

De kaart verslepen

Je schuift de kaart naar de gewenste plek door met je vinger te slepen over het scherm.

Afstand meten

Misschien wil je tijdens de wandeling je kijken hoelang je route nog is. Via de knop Meten kun je de afstand meten. Links onderin kies je vervolgens in welke eenheid je wilt meten. Als wandelaar gebruik je meestal kilometers. Deze eenheden kies je door links onderin (boven de tekst meetresultaat) op het middelste knopje met twee schuine streepjes te klikken. Als je hierop hebt geklikt verschijnt rechts van de knopjes het woord kilometer. Je kunt de meeteenheid eventueel wijzigen door op het woord 'kilometer' te klikken. Er verschijnt dan een lijstje met andere meeteenheden. 

Je kunt nu gaan meten. Dit doe je door met je vinger een punt te zetten op de plek waar je wilt beginnen met meten. Op de plek waar je tikt verschijnt een groene marker. Vervolgens zet je door te tikken op de gewenste plekken nieuwe stippen. De meettool telt de afstand tussen al deze stippen bij elkaar op. Je ziet het resultaat rechtsonder. Klaar met meten? Tik dubbel op het laatst punt. Als je daarna iets anders wilt meten kun je gewoon weer op een gewenste plek tikken. De eerdere meting verdwijnt dan wel. Om te stoppen met meten druk je op het kruisje rechts in het oranje vak (meten). 

Kaartlagen aan- en uitzetten

Mogelijk wil je de kaart even bekijken zonder de knooppunten. Dit kan door op Kaartlagen te klikken. In de kaart zitten twee lagen: de knooppunten en de lijnen van het wandelnetwerk. Door de vinkjes aan en uit te zetten kun je deze lagen aan en uit zetten. Om Kaartlagen te sluiten klik je op het kruisje rechts in het oranje vak (Kaartlagen). 

Delen

Misschien wil je een linkje naar de ingezoomde kaart met jouw route bewaren voor tijdens je wandeling. Dit kan via de knop Delen. Als je hierop klikt kun je een link naar het kaartbeeld dat je op dat moment op je schermpje hebt kopiëren. Je kopieert de link door rechts van de link op het klembordje met het pijltje te klikken. De link is nu gekopieerd. Je kunt deze bovenin je scherm (waar de link naar de huidige kaart staat) plakken door deze balk aan te tikken. De balk wordt nu leeg en door nogmaals te drukken (langer inhouden dan de eerste keer) totdat de optie plakken verschijnt. Als je op plakken klikt, wordt de link ingevuld. Je klikt vervolgens op 'ga' (kan verschillen per type telefoon) om deze nieuwe link te openen. 

Kaart downloaden

Je kunt jouw kaart ook downloaden. Zoom in naar het gewenste level en druk op de knop afdrukken. Deze knop staat als je scherm niet gekanteld is half onder het plusje, klik dan net rechts van de plus om het te openen.  Je kunt eventueel een nieuwe titel geven aan de kaart. Door op het pijltje naast afdrukken te klikken kun je kiezen uit een PDF liggend/staand of een PNG liggend/staand. Als je een keuze hebt gemaakt moet je even wachten totdat je de knop afdruk ziet verschijnen. Als je hierop drukt komt jouw kaart in een nieuw tabblad en kun je hem printen of downloaden.

Het realiseren van een provincie dekkend wandelnetwerk op basis van knooppunten is een project dat mede mogelijk wordt gemaakt door het programma Dorpsvisies en Landschap van Kansrijk Groningen, de provincie Groningen (REP-ZZL) en de Groninger gemeenten. Routebureau Groningen heeft dit project uitgevoerd in samenwerking met Landschapsbeheer Groningen.

Deel deze pagina