TOP Wandelattractie in wording: Het Pronkjewailpad

woensdag 28 juni 2017

TOP Wandelattractie in wording: Het Pronkjewailpad

Peter Velthuis is docent Eventmanagement bij de Hanzehogeschool, maar bij de Groningse wandelliefhebbers vooral bekend als organisator van de Tocht om de Noord. Momenteel is hij, in samenwerking met het Routebureau Groningen, druk bezig met het ontwikkelen van een nieuwe parel voor wandelaars in Groningen: Het Pronkjewailpad. Wat het Pronkjewailpad is en waarom Peter dat er nog ‘even’ bij doet, leest u in deze bijdrage.

In 2006 ging de eerste Tocht om de Noord van start, als geesteskind van Peter, een ervaren organisator van evenementen. Zo was hij betrokken bij de organisatie van onder meer de Special Olympics, de Giro d’Italia en diverse hardloopevenementen als de Nacht van Groningen, de Bommen Berend loop en de Martinirun. Peter: “Dat heb ik altijd met veel plezier gedaan, maar Groningen werd te vol. Er waren zoveel (hardloop)evenementen dat ik me niet meer kon onderscheiden. Het werd tijd voor iets anders. Ik wilde iets bijzonders doen en daarbij zoek ik graag naar verbinding met historie, cultuur en landschap.”

In 2005 kwam dat ‘andere’ op zijn pad. De provincie Groningen vroeg hem een evenement te bedenken waarin bewoners en bezoekers de provincie op een andere manier konden beleven. Datzelfde jaar werd het Noordzeekustpad gelanceerd, een wandelroute langs de Noordzeekust, met in Groningen het Wadden- en Wierdenpad, tussen Lauwersoog en Nieuweschans. Dit bracht Peter op het idee voor de Tocht om de Noord (TodN). 

Puur Groningen

Puur Groningen

Zo ontpopte zich de inmiddels beroemde tocht tot een jaarlijks, puur Gronings, wandelevenement ter ere van al wat Gronings is. De tocht is zelfs geïnspireerd op de eerste regels van het ‘Grunns laid’, het volkslied van Groningen: “Van Lauwerszee tot Dollard tou, van Drenthe tot aan’t Wad”. Hij doet dat trouwens niet alleen. Hij werkt nauw samen met een organisatieteam van vijf mensen, een kern vrijwilligersteam van 50 man en tijdens TodN nog een een paar honderd vrijwilligers uit de dorpen.

De eerste jaren liepen de wandelaars vooral van Lauwerszee tot de Dollard, maar al snel werd ook een route ontwikkeld die recht deed aan de tweede regel. Peter: “Alles wat je tijdens Tocht om de Noord ziet, doet, hoort en proeft is Gronings, zelfs de medailles passen in het thema”.

Wandelaars ontdekken Groningen met hun zintuigen. De traditionele routebeschrijving is afgeschaft. Op elke afslag staat een (zintuig) wegwijzer. Dat kan een persoon zijn, of een kunstwerk of iets anders, we willen blijven verrassen. In 2009 was het thema ‘je hoort de geschiedenis’. De organisatie vroeg aan alle dorpen langs de route om een deel van hun geschiedenis op te zoeken waar ze trots op waren en dat op een bijzonder manier aan de toehoorder uit te dragen. Voor elk dorp stond een dorpsomroeper die iets vertelde over die geschiedenis en in elk dorp waren koren, muzikanten, verhalenvertellers bezig de wandelaar te boeien met realistische stukjes geschiedenis.

De Tocht om de Noord is enorm populair. Dit jaar gaat het om voelen en beleven en is het thema de Kerstvloed van 1717. Het belooft een spectaculaire editie te worden. Peter: “Er is plek voor 2 maal 5000 wandelaars. Dit jaar waren die kaarten binnen 20 minuten uitverkocht en is er bovendien een wachtlijst van ruim 2000 mensen. Enerzijds maakt dat me trots. Aan de andere kant is het niet fijn om zoveel mensen teleur te moeten stellen. We willen de tocht niet groter maken. Als het te massaal wordt, komt dat de sfeer niet ten goede. Daarom moesten we iets nieuws bedenken.

Het Pronkjewailpad, een pad en tegelijkertijd een evenement!

Het Pronkjewailpad, een pad en tegelijkertijd een evenement!

Het Pronkjewailpad wordt een individuele Tocht om de Noord die je tussen 1 april en 1 november kunt lopen. In het weekend van 1 april 2018 gaat het eerste deel van het Pronkjewailpad van start met een groots startevenement. Tien wandelaars lopen de 250 km in 10 dagen en houden een reisverslag bij, dat elke dag gedeeld wordt via de noordelijke media. Peter: “Onze grote wens is dat die groep bij elke gemeentegrens wordt verwelkomd door de burgemeester die dan, samen met het College, als gastheer en gids met de groep meeloopt tot aan de volgende grens en ons alles vertelt over zijn of haar mooie gemeente”. Het Pronkjewailpad bestaat uit een noord- en zuidroute van elk ongeveer 250 kilometer. De route is opgebouwd uit ommetjes die Routebureau Groningen al aanbiedt en loopt in principe door alle acht (herindeling-) gemeenten van de provincie. Je kunt hem helemaal in je eigen tempo lopen en opknippen in korte etappes, dus het is voor elke wandelaar geschikt.

Tot zover lijkt het een ‘gewone’ wandelroute, maar niets is minder waar. Peter: “Bij het Pronkjewailpad gaat het om trots en passie voor Groningen. We laten de wandelaar kennis maken met de gastvrijheid van onze dorpen en inwoners. Elke vijf kilometer vind je mooie locaties of toeristische ondernemers, die de wandelaar een voorproefje van zijn gastvrijheid (Pronkjewail) aanbiedt. Op die plek krijgt de wandelaar iets 'cultureels' mee, soms een mooi verhaal of gratis toegang tot een van de pareltjes in onze provincie, soms een typisch Gronings lekkernij, soms een bijzondere Groningse attractie. Overal doet hij mooie ervaringen op. Elke 10 kilometer moet hij een stempel ophalen tot dat hij de hele route heeft gehad. Bij de finish ontvangt de wandelaar een mooie beloning en net als bij TodN, een typisch Groningse maaltijd. De wandelaar heeft Groningen dan vanbinnen en vanbuiten gezien en alle Groningse pareltjes en kroonjuwelen kunnen bewonderen, alles op één route”.

Een greep uit de Pronkjewails:

  • een appeltje plukken in een fruitboomgaard
  • Groninger borgen bezoeken
  • een palingrokerij bekijken (en proeven)
  • door verschillende musea wandelen
  • zeehondjes bewonderen
  • over het Wad (lopen)

Voor de echte enthousiaste wandelaar die, binnen één seizoen, de hele route van 250 km loopt, is er een verrassing tijdens het slotevenement. Dat is op 1 november, maar wat het is, houden we nog even geheim.

Dorpen en ondernemers welkom!

Er is nog ruimte voor dorpen en ondernemers om zich bij het Pronkjewailpad aan te sluiten.

De voorwaarden hiervoor zijn:

  • tussen 1 april en 1 november open zijn op donderdag, vrijdag, zaterdag en (eventueel) zondag van 10.00 tot 17.00 uur
  • de wandelaar een voorproefje kunnen bieden in de vorm van een gastvrij of cultureel aanbod, waarmee de wandelaar een bijzondere locatie of plek in het dorp kan ontdekken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Peter Velthuis of Bente Hoekstra, via 050 - 850 90 23 of pronkjewailpad@todn.nl

Deel deze pagina