De mensen achter het Routebureau Groningen

donderdag 29 juni 2017

De mensen achter het Routebureau Groningen

Henk en Martin controleren met liefde ‘onze’ routes

Op wandelen.groningen.nl vinden wandelaars ruim 300 routes door de provincie Groningen. Routebureau Groningen ontsluit die routes met routebeschrijvingen via teksten en voor gps. We controleren regelmatig of de routes nog kloppen en toegankelijk zijn en of de wegwijzers nog de juiste informatie weergeven. Dat kunnen we alleen dankzij de ruim 80 wandelvrijwilligers die zich voor ons inzetten. Een van die vrijwilligers is Henk de Haan.

Henk is wandelvrijwilliger sinds maart 2016 en controleert sindsdien, met zijn wandelmaatje Martin Vast, haast wekelijks routes. Henk: “Ik vind het leuk om te doen. Je komt op plekken waar je anders nooit komt en waarvan je de schoonheid niet kent. Je ziet zoveel! Door te wandelen ontdek je op verschillende manieren de oorsprong van de Groningse cultuur. Je weet van tevoren nooit precies waar je komt. Routebureau Groningen selecteert routes die gecontroleerd moeten worden en levert die bij mij aan. We hebben al meer dan 55 routes, al meer dan 800 kilometer, gecontroleerd. Ik zet altijd een fotoverslag van de wandeling op facebook, om Groningen te promoten. Daar krijg ik altijd erg leuke reacties op.”

Controle is belangrijk

Controle is belangrijk

In het begin liep Henk vooral met een kaart, maar na tien wandelingen schakelde hij over op gpx. Hij loopt met een app van het Routebureau, een gpx viewer die te downloaden is op de site wandelen.groningen.nl. Tijdens het wandelen controleert hij de route zelf, maar ook de routebeschrijving en het gpx bestand. Die controle is belangrijk. Je ontdekt of de route nog begaanbaar is, of er obstakels zijn maar ook of de routebeschrijving klopt. Het gebeurt weleens dat een kaart een beetje afwijkt, bijvoorbeeld als er twee hele kleine paadjes dicht naast elkaar liggen. Henk en Martin controleren op verschillende punten:

  • klopt de kaart en is die begrijpelijk;
  • is de hele route toegankelijk;
  • is er achterstallig onderhoud;
  • wordt de route belemmerd door de natuur in al haar grilligheid;
  • zijn er gemiste kansen in de informatie over bezienswaardigheden;
  • staan de bordjes goed en zijn ze duidelijk;
  • zijn er werkzaamheden of plannen waardoor een route (tijdelijk) verandert.

Henk: “Je komt soms gekke dingen tegen! Zo was er een route die over een weiland ging. Daarover bestaan dan afspraken met de eigenaar. Tijdens onze controlewandeling bleken er ineens een stier te staan die ‘zijn’ koeien wilde beschermen. Niet echt heel fijn om er dan langs te moeten.

Op een andere route kan het gebeuren dat je bij het eindpunt komt en dan geen idee hebt hoe je verder kunt. Je weet dan niet of er bijvoorbeeld een bushalte is. Dat zou volgens ons nog beter kunnen. Ook is het fijn als je van tevoren weet of er horeca langs de route is, waar je een pauze kunt houden.

Aan het einde geven we altijd onze bevindingen door aan Routebureau Groningen, met een eindcijfer voor de wandeling en verbetersuggesties en verschillende foto’s van de route, die op de site gezet worden. Het zou leuk zijn als onze recensies, maar ook die van andere wandelaars op de site geplaatst konden worden. Je geeft dan echt complete informatie en zo help je voorkomen dat wandelaars teleurgesteld zijn.”

Henk en Martin zijn nog lang niet flauw van het wandelen. Henk: “Groningen is prachtig, zowel in de zomer als in de winter!”

Deel deze pagina