Open Monumenten Dag Appingedam

Open Monumenten Dag Appingedam

Jaarlijks gaan er in het historische centrum van Appingedam vele deuren open tijdens de Open Monumentendagen. Beklim de toren van Appingedam, kijk binnen in de hangende keuken bij de Vrouwenbrug of luister naar het verhaal over de Blaupotfeesten.

Appingedam, een levendige stad
De unieke hangende keukens in Appingedam zijn wereldberoemd. Maar het historische stadje is meer dan dat. Je kunt hier heerlijk ronddwalen in de sfeer van middeleeuwse grandeur. Tientallen eeuwenoude panden, inmiddels fraai gerestaureerd, herinneren nog aan de periode dat Appingedam floreerde als handelsstad (vanaf ca. 1300) en een belangrijke centrumfunctie had. De grachten, ooit noodzakelijke vaarwegen, bieden vandaag de dag vooral vaarplezier met een prachtig zicht op de oude pakhuizen.

 MONUMENTEN BEZOEKEN
In Appingedam en direct omgeving openen tijdens Open Monumentendag meer dan 20 monumentale panden hun deuren, zoals het oude Raadhuis, de Nicolaïkerk en een voormalig pakhuis met hangende keuken. Op de locaties waar de vlag buiten hangt kun je op zaterdag en zondag tussen 11.00 en 17.00 uur gratis naar binnen.

Er is een gratis informatiefolder met kaart & de deelnemende monumenten verkrijgbaar bij VVV Appingedam en de deelnemende locaties.

VERHALENVERTELLER
Beide dagen is een verhalenverteller beschikbaar voor een gratis korte wandeling langs bijzondere plekken in Appingedam.  Hij zal je in het kader van het thema van dit jaar ’Plekken van plezier’ o.a. vertellen over het 'Blaupotfeest' een bijzondere traditie uit de achttiende eeuw met aardbeien en slagroom. Een aardbeiverrassing zal de wandeling compleet maken! Vertrek bij VVV Infoshop, kijk bij de VVV op aanplakbiljet voor de vertrektijden.


CARILLON CONCERT
Een uniek concert van het Damster Carillon met de Winkler Prins Harmonie. De stadsbeiaardier speelt solo, maar ook samen met het Harmonieorkest. Dit is uniek omdat de beiaardier boven in de toren is en het orkest beneden. Dat ze toch samen kunnen spelen wordt mogelijk gemaakt met een slim stukje techniek.

Zondag 15:00 uur

 

APPINGEDAM VANAF HET WATER
Tijdens de Open Monumentendag kun je ook genieten van Appingedam vanaf het water. De rondvaart duurt ca. 1 uur. Vertrek vanaf de steiger rechts achter de Nicolaïkerk.
Zaterdag 13:00 en 15:30 uur
Zondag 14.30 uur
Tickets te koop bij VVV Appingedam (€ 5,-- / tot 12 jaar € 3,--)